CultureWaves does not fully support Internet Explorer or Safari right now. Please install and use Firefox.

The ritual timber circle at Durington Walls known as the Southern Circle may be the model used by the priest-astronomer-architects who designed Stonehenge. Let’s reconstruct this incredible archeological find. In so doing, we’ll get a feel for what life was like in the only Neolithic village discovered in England – and possibly the largest of its time in all of northwest Europe. This settlement may even have been the resting and feasting place for the work crews who built Stonehenge. Durrington Walls Durrington Walls is only 3.2 km (2.0m) distant from Stonehenge, and contains a sacred avenue that provided for processions that led up from the Avon River. Durrington Walls also contains the largest henge in Britain – 40m diameter. This timber circle was oriented towards the rising sun at mid-winter solstice, which is in opposition to the solar alignments at Stonehenge. The avenue was aligned with the setting sun at summer solstice, an arrangement similar to the avenue that connects the River Avon to Stonehenge. There is evidence for huge fires on the banks of the River Avon at this time. At some point in time that cannot yet be dated, the south entrance and route to Woodhenge from Durrington Walls was blocked.

www.environmentalgraffiti.com